Jdi na obsah Jdi na menu

O KLUBU

 

Historie kopané v Příkosicích

Psal se rok 1958, kdy se začaly psát dějiny příkosické kopané. Jak šel čas se pokusíme se zaznamenat v následujících řádcích.

 

Kořeny kopané se tradují již z dřívějších let, ale silná vůle reprezentace vlastní obce přiměla jak sportovní veřejnost, tak vlastní hráče, do té doby hrající v přilehlých obcích, k vybudování vlastního sportovního stánku. Zde svými výkony nejen dokazovali vlastní výkonnost, ale dávali příklad i mladým sportovcům pro zachování fotbalové tradice. Výraznou osobností se stal tehdejší hráč a trenér pan Josef Schejbal, který v květnu 1959 předložil tehdejšímu MNV žádost o poskytnutí pozemku pro vybudování hřiště v obci Příkosice. V polovině roku již bylo rozhodnuto o vybudování sportovního hřiště na pozemku MNV, a tak mohli započít základy pro dnes již modernější sportovní stánek obce. Členové tehdejšího Sokola Příkosice tak na místě vykopali rýhy pro drenáže a pozemek odvodnili. MNV nechal místo srovnat buldozerem a následně celou plochu povést popelem. Již na podzim se hrály na vybudovaném hřišti první domácí zápasy. Odměnou za možnost hrát před domácími diváky byl postup do II. třídy, a to v roce 1961.

 

Ani obec Příkosice nezůstala s poděkováním svým hráčům pozadu a umožnila vybudování sportovního zázemí v podobě šaten pro hráče, kteří do té doby využívali chlév MNV (dnešní knihovna). Tak jako při budování sportovního hřiště, i při budování šaten se aktivně zapojili všichni členové Sokola Příkosice i příznivci domácí kopané. Pozadu nezůstala ani mládež, a proto v témže roce byl založen tým žáků pod vedením pánů Monharta Zdeňka a Houšky Milana. Do čela Sokola se vedle pana Schejbala postavil pan Vladimír Svitalský, jako vedoucí týmu, který po boku zakladatele domácí kopané, přispěl ke střídavým úspěchům na poli sportu.

 

Dalším zlomovým obdobím pro historii kopané v obci Příkosice se stal rok 1970, kdy na výroční členské schůzi bylo rozhodnuto o založení druhého sportovního týmu pod označením „B“. Do jeho čela se postavili páni Průcha Jaroslav a Osvald František. Po dlouhých letech působení v čele sportovního klubu se rozhodl ukončit svou funkcionářskou činnost pan Josef Schejbal, který však i ve svém věku svými výkony zaujímal stálé místo v základní sestavě. Do čela TJ Sokola Příkosice se postavil pan Vladimír Svitalský, který svým příchodem změnil i název sportovního oddílu na současnou TJ Čechie Příkosice.

 

S narůstající náročností soutěže a počtem domácích reprezentantů bylo rozhodnuto o výstavbě nového zázemí sportovců. V roce 1971 byl položen základní kámen pro výstavbu kabin. Na výstavbě se podílela celá obec, a tak v roce 1973 mohli sportovci začít nový soutěžní ročník v moderních prostorách. Zajímavostí k výstavbě nového sportovního stánku je rozpočet, který činil kompletně 333 333,- Kčs. Odměna občanům nenechala na sebe dlouho čekat, a s poděkováním přišli v roce 1974 dorostenci v podobě postupu do krajského přeboru.

 

Dosažené úspěchy:

1961 postup do II. třídy (soupiska)

1972 postup do I.B třídy ( soupiska + foto )
ziskem 31 bodů ve II.třídě zaznamenali historicky první postup do I.B třídy
Ševčík, Šlajs, Hýbl, Hrubý, Michálek, Nesnídal, Vrbík, Hanzelín, Loukota, Monhart, Šilhánek, Šíma, Vaník 
pod vedením trenéra Vilímka st.
 

1974 postup do krajské soutěže dorost
 

1979 postup do I.B třídy ( soupiska + foto )
ziskem 42 bodů ve II.třídě se vrátily do I.B třídy
Komímek, Čubr, Hrubý J., Šilhánek, Dvořák, Hrubý P., Vilímek ml., Moulis, Pliml, Kubát, Hanzelín, Danes
pod vedením trenéra Vilímka st.
 

1983 postup do I.A třídy ( foto )
 

1984 postup do krajského přeboru ( soupiska + foto )
ziskem 35 bodů v I A třídě postoupili do krajského přeboru
Mála M., Krbec J., Šilhánek, Purkart, Mařík, Lukeš Z., Hrubý P., Šmolík, Šlajch P., Hanzelín, Šaman K., Komínek, Komanec P., Komanec V.
pod vedením trenéra Vilímka st.

 

 

Plánované akce Léto 2021

19. 7. 2021 O KLUBU

Čtvrtek 22.7. Přípravné utkaní od 18.30 hod ve Spáleném Pořičí

Sobota 24.7. Turnaj - Memoriál Franty Šlajcha od 13.30 hod v Příkosicích

Neděle 25.7. Přípravné utkaní Čechie B - Němčovice v Němčovicích od 17:00 hod.

 

První Mistrovské Utkání :

Muži A  - Sobota 7.8. od 18:00 hod Smíchov Plzeň v Plzni

Muži B - Neděle 15.8. od 17:00 hod Němčovice v Příkosicích

Dorost - Sobota 21.8. od 10:00 hod s Chotíkovem v Mirošově.

Brigáda 12.7. 2014 od 13.00.

25. 6. 2014 O KLUBU | Komentářů: 0

ZEMŘEL OLAF KRBEC

31. 5. 2013 O KLUBU | Komentářů: 0

Opustila nás legenda ......

OTEVŘENÝ DOPIS

21. 12. 2012 O KLUBU

OTEVŘENÝ DOPIS

Statistiky

Online: 3
Celkem: 707730
Měsíc: 10783
Den: 322